Krokodille i sausblanding og mel av gress

Restaurang Simba i Göteborg har østafrikansk profil, og det er injera-retter som utgjør menyens tyngdepunkt, så vi befinner oss altså primært i Etiopia og på Afrikas horn. Forretten vi spiste var imidlertid noe helt annet.

Jeg elsker nye og spennende opplevelser, uansett vi snakker mat eller helt andre ting, så selvfølgelig prøver jeg krokodille når det står på menyen. Egentlig er det vanskelig å si noe fornuftig om hvordan den smakte, fordi den var stekt i noe som smakte som en av disse sausblandingene du får i flaske i en helt vanlig butikk, og jeg er ikke helt sikker hvilken flaskeblanding det kunne vært. Men konsistensen av krokodillen var spennende. Det var som kylling, men likevel var det noe gummiaktig over kjøttet. Tennene ville liksom sprette opp fra kjøttet. Samtidig var fibrene ikke like fremtredende som i kylling, så det var litt som å spise hvis fisk også. Dette var herlig rart.

Teff – et mel av gress

Det er fint Simba faktisk bruker ordentlig teff for sin injera. Teff er et gress som nesten bare dyrkes i Etiopia. Som et gress er det altså glutenfritt, og det er også dette som skal brukes for å lage injera. Injera er «pannekaken» som etiopierne spiser mesteparten av sin mat med og på, og injera er også samlenavnet på typen av rett, omtrent som «curry» er både et krydder og en type gryterett. Mange restauranter utenfor Etiopia bruker imidlertid andre typer av mel for å lage injera. Ved siden av at det er vanskelig å få tak på teff på våre breddegrader velger mange andre løsninger fordi smaken av teff er litt spesiell. Den kan virke litt sur for nord-europeiske ganer. Jeg påpekte dette for vår kelner, og sa at jeg syntes de var modige på restauranten som brukte teff, og hun lo og sa: «Her får våre gjester bare venne seg til det.» Jeg liker innstillingen at integriteten kommer før det å tekkes gjester uten tilstrekkelig erfaring med etiopisk mat, og jeg satte stor pris på å få en injera med teff. Men jeg kan ikke si at jeg likte deres krydderblandinger noe særlig. Etiopierne er nemlig suverene med sine kryddere, så beholdningen av dette måltidet kom nok av å vite at jeg spiste krokodille og teff heller enn at jeg fikk en stor smaksopplevelse.

Liker du artikkelen?

Del på Facebook
Del på Twitter
Send på e-post
Google+

Legg igjen en kommentar