Vakkert, lekkert og inspirerende

26 North serverer vakker mat. Jeg er fristet til å kalle den enkel, men den er så utsøkt at det ville være urettferdig. Til forrett spiste jeg beter fra Åsenfjord i Nord-Trøndelag, og det var verd å la den kortreiste maten komme fra nord. Betene var lekre, og opplegget på tallerkenen kunne konkurrere i skjønnhet med Bergen i solskinn. Rødbetsterningene, de høvlede gulrøttene og alt annet var upåklagelig perfeksjonistisk håndtert og opplagt på tallerkenen. Og honningsristede valnøtter og geitost er alltid en god kombinasjon, særlig med beter. Det er ikke bare smakene som sådanne som går godt sammen, men som teksturer er det underbart å kjenne mykheten i geitosten sammen med de noe fastere betene. Når man setter tennene i de knasende valnøttene er det en annen fortellerstemme i samme drama som entrer scenen i denne vakkert komponerte retten. Ser vi bort fra det umiddelbart skjønne ved forretten var den egentlig ganske krevende å spise. Der var ingen sterke smaker, men du må nærmest tre tilbake og være mindful i spisingen. Da kan de friske urtene åpne ganen, og et uventet saltflak åpner en verden der beter plutselig framstår i et annet lys.

Hovedretten var brosme og jeg er helt i fyr og flamme over de pannestekte kapersene de serverte til denne. Disse fungerte omtrent som bacon til torskefisker, men med den direkte spissete smaken fra kapers som kan ta tak i ganen din. Igjen var der mange små grønne kvister og blader, og de milde reddikene viser at 26 North har strukket seg for å ikke bare finne råvarer av høy kvalitet, men også for å skape komplementerende smaker til hovedråvaren. Se også den lekre sellerien i en lang høvlet spiral på toppen av retten!

26 North serverer en form for husmanskost, men de driver det opp på et høyt gourmet-plan gjennom å finne gode råvarer, servere det lekkert, og ikke minst gjennom komposisjonene som gjør at du blir overrasket over enkle smaker og råvarer som du trodde at du kjente. Jeg har spist på 26 North både i Bergen og Stavanger, og jeg er blitt en fan!

Liker du artikkelen?

Del på Facebook
Del på Twitter
Send på e-post
Google+

Legg igjen en kommentar